06 448 32 893 sasja@sasjanicolai.nl

‘Zullen we het over iets gezelligers hebben?’ De meeste mensen praten niet graag over de dood. Sire begon daarom de campagne ‘Praat erover, niet eroverheen’. Ik zou daaraan toe willen voegen: en schrijf over de dood.

Mensen die ik vertel dat ik bij Agora werkte, dat zich inzet voor mensen in de palliatieve fase, kijken me soms wat glazig aan en beginnen over iets anders. Of over het levenseinde van hun vader of moeder of tante. In elk geval niet over dat van henzelf.

Onderzoek wijst uit dat 54 procent van de Nederlanders niet over de dood gesproken heeft met iemand die er nu niet meer is, zegt Sire, de stichting voor ideële reclame. Velen van hen hadden dat achteraf liever anders gezien. Het is daarom toe te juichen dat Sire de campagne ‘Praat erover, niet eroverheen’ is gestart. Deze sluit mooi aan bij het initiatief van de Coalitie van Betekenis tot het Einde: ‘Ik wil met je praten’. Op de bijbehorende website ‘Ik wil met je praten’ staan onder andere mooie, praktische gespreksstarters. Speciaal voor al die mensen die niet goed weten hoe je zo’n gesprek over de laatste levensfase nou het beste kunt beginnen.

Lees de rest van dit blog hier.