06 448 32 893 sasja@sasjanicolai.nl

Jargon. We zijn er niet dol op bij Redactieprofs, het netwerk van ervaren tekstschrijvers, redacteuren en communicatieadviseurs waar ik al weer meer dan tien jaar lid van ben. We herschrijven jaarlijks honderden keren woorden als implementeren en activeren…. Omdat we weten dat het overtuigender kan met toegankelijke woorden. Mag jargon dan nooit? Toch wel.

Recent reikte Emma Agricola namens de Jargonbrigade de Klaretaalprijs 2022 uit aan kamerlid Gert-Jan Segers. De Jargonbrigade is een initiatief van de Nationale Jeugdraad. Helder taalgebruik in de politiek vinden Nederlandse jongeren cruciaal voor een inclusieve democratie. Daarom belonen ze elk jaar een politicus die kiest voor duidelijk taal en moedigen ze andere politici aan dit ook te doen. In zijn dankwoord gaf Segers aan dat hij niet de illusie wil wekken dat alles eenvoudig is maar “je kunt ook in heldere taal uitleggen dat iets ingewikkeld is”.

Kijk, daar zijn wij van Redactieprofs het helemaal mee eens. Want dat is precies wat wij doen met geschreven taal. Er gaan van onze hand elk jaar zonder overdrijven honderden(!) teksten de wereld in waarin we in heldere taal de meest complexe vraagstukken uit de doeken doen. Of het nu is in jaarverslagen, brochures, medewerkersbladen, op websites en intranetten, of via blogs en social media.

Lees de rest van dit blog hier.

Of lees hier meer over de kracht van schrijven